Спортният директор на Берое Валентин Грудев отговори на феновете, които поискаха оставката на треньора Александър Томаш след шокиращата загуба с 0:1 от Витоша Бистрица в Стара Загора. Според началника в старозаторския клуб не е работа на привържениците да определят кадровата политика в клуба. Той смята също така, че дори и да се стигне до раздяла с Томаш, това няма да помогне особено.

"За мен лично този мач беше срам. Това мога да кажа. Бездушие от 80 процента от футболистите. Въпреки всичко, което през тази седмица треньорите наблягаха – агресията, факта, че ще дойде един отбор, който умее да се затваря… Ние нямаме право да се оправдаваме с това. Просто видях едно пълно бездушие в една голяма част от футболистите. За мен това е престъпление, в смисъл такъв – всеки отбор може да загуби, не омаловажавам успеха на Витоша, момчетата им се раздадоха на 150 процента и беше ясно, че ще се затворят срещу нас. Ние обаче не можем така да продължаваме. Някои от играчите трябва да се замислят за бъдещето си, най-вероятно ще стигнем до раздяла с някои от тях, които си имат договори.

В съблекалнята всички мълчат със сведени глави. Аз им казах, че се срамувам от тази среща. Това им казах. На голяма част от тях може би им е тежко от загубата, но на терена не показаха по какъвто и да е начин, че искаме да обърнем ситуацията. Много слаба игра днес.

Оставка на Томаш? Първо, към публиката – за оставките си има ръководство, което преценява кога да поиска оставката на даден треньор. Това е моята позиция като спортен директор. Публиката подкрепя отбора и може да търси съображения за оставки, но не по този начин да ми идват 70 човека горе и да търсят едва ли не някаква саморазправа с някого. Има си ръководство, което ще прецени за оставките. Всеки отбор има такива моменти и точно сега не вярвам, че някаква оставка ще промени нещо.

Големите критики – основно към мен – са относно късата резервна скамейка. Да, така е, защото имаме контузени, имаме и наказани. Срещу тези, които в момента не оправдаха доверието, ще се вземат мерки, но сега и да освободим някого, няма как да запълним групата. Младите момчета са все пак доста неопитни.

Да се наложат глоби е най-лесно. Самите футболисти трябва да си променят мисленето, да се раздават на 150 процента за този отбор, за този град, а не да се срамуваме публика и ръководство заради тях в момента. Това трябва да променим. Относно освобождаване на някои играчи, има си време за играчите с договори, които не се раздават и не играят агресивно, така да се каже не болеят за отбора, ще се разделим, когато трябва.

В крайна сметка ще преценим какви шансове имаме предвид оставащите мачове и първо след мача срещу ЦСКА, след това програма и така нататък. Ако трябва, ще доиграваме първенството с голяма част от юношите. Имаме и двама наказани – Бандаловски и Охене, които ще се завърнат. Не смятам, че един такъв мач дава основания за вдигане на бялото знаме. Имаше ситуации, в които можехме да поведем, а мачът – да се развие по друг начин. Сега можеше и друго да си говорим. Това обаче не е моето оправдание. Сега казвам, че имаше бездушие в голяма част от футболистите. За едно такова бездушие не са виновни треньорите. Как смятате, че спортно-техническото ръководство говорим на играчите?

Ние не се крием, не заряваме главите като щрауси в пясъците. В момента трябва да се вземат адекватни решения, спортно-технически най-вече, а не да се избързват да се говорят неща, които са извън футбола. На мен ми е още по-неприятно в сравнение с феновете, които идваха да търсят сметка. Има достатъчно време и ръководство, което може да преценява.

В момента наблюдаваме някои футболисти с разтрогнати договори, но проблемът е в това, че много от тях са със слаба физическа подготовка. Няма кой друг да ни реши проблемите освен тези играчи, които са вътре, заедно с юношите. Това са хората.

В една цивилизована държава, за каквато имаме претенции, че сме, трябва ръководството да преценява за оставките, а сега се получиха конфронтации с феновете. Те имат право да искат оставки, но няма как да ни казват: „трябва шофьорът на автобуса да бъде треньор”. Това са несериозни неща. В клуб като нашия е нормално да има по-дълготрайна насоченост и визия за отбора, а не при моментен спад да се слушат такива изказвания от някои фенове”, коментира афектираният Грудев.