Те са млади, целеустремени и амбициозни. За тях футболът е истинска и голяма любов. Те вече знаят, че постигането на мечтите и целите върви в комплект с много труд и лишения. Те са момчетата, на които днес възлагат надеждите за бъдещето на Локомотив.

 

Илиян Томов е роден на 10 март, 2000 г,, в Пловдив. Започва да се занимава с футбол още от ранна възраст. Преди да стане част от Локомотив Пловдив трупа опит във Векта и Ботев. Ставайки част от „черно-белите“ Илиян попада в отбора, воден от Димитър Палазов, под чието ръководство е тренирал преди време във Векта , адаптрира се бързо и още в първите си мачове се разписва с голове. Получава покана да тренира с първия отбор, включва се и в тренировъчните  лагери на мъжете. Така, стъпка по стъпка, стига до дебютния си мач с Локомотив срещу Дунав.

„Това е една мечта и първата част от нея – да играя с представителния отбор, вече е реалност.“ – споделя  Илиян и добавя, че следващата му цел е професионален договор с Локомотив. „Остават ми още няколко мача с отбора на юношите старша възраст и възнамерявам да тренирам и играя на 100 процента,  ако трябва и на 200, но искам да си постигна целта!“  А най-голямата му мечта е да играе в някоя  от големите футболни лиги – френската, италианската или  английската. Младият талант споделя, че се възхищава на капитана на „черно-белите“ Митко Илиев: „За мен той е играч, който е за западните отбори.“ Другият му футболен идол е Роналдиньо.

Илиян изучава тънкостите на туризма, мениджмънта и счетоводството  в СУ “Константин Величков“. Признава, че напоследък покрай футбола малко е позагърбил училището, въпреки, че очевидно и там се справя добре, защото получава стипендия за усех. Малкото свободно време, което му остава между училищните занимания и тренировките на Лаута, отделя, за да се види с приятелката си.  „Израснал съм с баба ми и дядо ми, родителите ми работят в чужбина. Това мисля, че ми е дало добър старт, защото съм свикнал да се справям с различни ситуации.“, разказва Илиян. Той вече е научил и един от най-важните уроци –да бъде упорит, да не се плаши от трудностите и конкуренцията. „ Защото тях ги има навсякъде – и във футбола, и в училище, и в живота.“

Предстоящия финал между Локомотив и Ботев Илиян коментира така: „Тъй като съм играл в школите и на двата отбора, бих казал, че са способни на много, особено когато става въпрос за финал на Купата на България.Според мен Локомотив има доста големи възможности да вземе купата, защото сам съм се уверил, че треньорският щаб и футболистите работят на високо и професионално ниво, което според мен ще им донесе победата. А едно евентуално участие в мач като този, било то мое или на някой друг от юношите, би било една сбъдната мечта и още по- голяма мотивация занапред” .