Поредицата, в която представяме част от талантите на Академията на Берое, продължава. След играчите на Берое 2006, Берое 2005 и Берое 2003 е ред на футболистите на Берое 2004 Христо Костов, Метин Халил и Васил Димитров. 
Футболът е голямата страст и на тримата. В началото Метин тренира и тенис на маса, но любовта към играта с коженото кълбо надделява. С този спорт и тримата започват да се занимават горе-долу по-едно и също време – преди около 6 години, при това в клубове извън „Берое”. Първите си стъпки Христо прави в тима на ФК Чирпан, но след това избира да продължи при „зелено-белите”. „Мисля, че това е една добра перспектива за мен”, признава той след двубоя на старозагорци с „Лудогорец” в края на миналата седмица. „Избрах Берое, защото мисля, че това е най-доброто място за развитие в България и има най-добрите условия”, допълва Метин, който е привлечен в Стара Загора от Лудогорец. „Берое е любимият ми български отбор затова избрах да играя тук”, допълва Васил Димитров, който преди това носеше екипа на другия старозагорски клуб „Верея”.

През тази година, заедно с тима на Берое U15 те се състезаваха в новосформираната национална Елитна група за тази възрастова група. До миналия сезон шампионатът при 15-годишните се провеждаше на регионален принцип, а след края му 16 отбора от страната продължаваха с участие в Държавно първенство на принципа на директните елиминации. 
„В Елитната група има огромна разлика. Тук мерим сили с едни от най-добрите отбори на България”, споделя по отношение на първенството през този сезон Христо Костов. „Има голяма разлика особено в динамиката на играта”, допълва съотборника си Метин Халил. „В областната група отборите не са на такова ниво”, категоричен е и Васил Димитров. Той е най-конкретен когато трябва да посочи съперник, срещу когото до този момент е изпитал затруднения: „Това е отборът на Септември”.

„Давам всичко от себе си, независимо срещу кой отбор играя”, заявява Метин Халил. „Всеки един съперник обаче е предизвикателство и с всеки съперник до сега е било трудно, няма лесни мачове”, обобщава Христо Костов.

Предизвикателство е и справянето едновременно с тренировките, мачовете и училището. „Успехът ми е на ниво, но съм изцяло отдаден на футбола”, с усмивка признава Метин. „Имам спадове, но съм сигурен, че ще успея защото вярвам в себе си”, категоричен е Христо Костов. Васко пък признава, че се справя добре, защото „имам достатъчно време за всичко”.

Тримата обаче се оказват фенове на три различни отбора извън България. „Барселона и Жорди Алба, защото играем почти на една и съща позиция”, признава Христо Костов. „ПСЖ и Неймар, от малък ми е фаворит, винаги съм опитвал да бъда като него и да се забавлявам на терена”, споделя Метин Халил. „Ливърпул и Роберт Левандовски”, лаконичен е Васил Димитров.

Лионел Меси обаче печели с 2:1 гласа в спора между него и другата суперзвезда на съвременния футбол Кристиано Роналдо. „Харесвам и двамата, но повече Меси”, заявява Христо. „Роналдо е много добър, но мисля, че Меси е кралят на тази игра”, категоричен е Метин. Португалецът е категоричният фаворит пък на Васил Димитров.

И тримата играчи на Берое 2004 са смели в мечтите си за бъдещето. „Искам да стигна до професионално ниво”, заявява Васко. „Да играя футбол на топ ниво”, допълва Метин. „Колкото може по-нагоре”, споделя и Христо, който не пропуска и да благодари на хората, които до този момент са го подкрепяли. „На моите родители и на треньорския щаб за доверието, което ми гласува”.