Знаете ли какво е карвинг? Вероятно сте чували за техниката, която украсява плодове, зеленчуци и храна? Това е най-популярният вид карвинг, а много от вас вероятно смятат и че е единствен, но не е така. Има един много интересен и разбира се красив вид и това е карвингът на свещи. Среща се изключително рядко, но тук в Пловдив и по-точно в Candle House в Капана, можете да се докоснете до това древно изкуство.

Карвингът е ...

 ...древно изкуство за придаване на разнообразен и привлекателен вид на храната.  Произходът му е от Азия. Има спорове в коя част точно. Счита се, че е Китай , а на по-късен етап техниката се е прехвърлила Япония и Тайланд преди около 600 години, запазвайки и развивайки се до ден днешен. В момента карвингът е широко разпространен като дори има специални състезания и форуми на такава тематика.

Карвинг на свещи

„Карвинг на свещи е старо венецианско изкуство от XVI век. Тогава в Италия се заражда стилът Барок. Той  е част във всички сфери на живота – строителство, изкуство, мода , живопис и се отличава с пищност.Те се изработвали от животинска мазнина и пчелен восък.” , споделя Мария - собственичката и създателка на красивите свещи в нейния тематичен магазин.

„В България карвингът на свещи е слабо популярен. Освен в Пловдив техника я има само в още няколко града. Но видях от директния контакт с клиенти на двата фестивала „Капана фест”, които участвах, че има изключителен интерес и се харесва на хората.”, коментира Мария.

Началото

Мария започва да се занимава с карвинг на свещи от около година. Вижда видео в интернет и се влюбва в древното изкуство.

„Реших, че това е моят начин на изразяване на вътрешния ми свят.” , казва  Мария.

По това време тя има магазин за подаръци в квартал Кючук Париж, но решава да се премести в Капана и да се съсредоточи върху красивата обработка на свещи.

Candle House

„Къщата за свещи” е малко симпатично магазинче, което едва побира красотата в себе си. Когато влезете вътре погледа ви спира по рафтовете от свещ на свещ, а умът ви се чуди как восъка може да изглежда толкова добре. Няколко картини по стената пък идеално се сливат с творческото излъчване на малкия обект.

Как става магията?

„Свещите се изработват на място . Всичко почва от една основа - парафинна. Тя се топи в бои, в една или няколко,  основата се напластява, след което докато е топла свещта има около десет минути, в които може да се изрязва и да се правят всякакви форми. Особеното е в това, че от дълбоките прорези, които са направени , светлината започва да се отразява настрани, прозира през парафина. На тъмно свещта започва да свети като фенер – отвсякъде.”, разкрива собственичката.

Хубав момент е, че ако имате желание сами можете да правите карвинг, като разбира се Мария ще ви наглежда.

 

Ако ви търсите красив и оригинален подарък  Candle house  определено е едно подходящо място за това. Все пак няма друго такова място в Пловдив, а в България се броят на пръсти.

 

 

Адрес: ул. Йоаким Груев 6, кв.Капана

Facebook: