Екипажите на корабите, изпаднали в беда в български води, могат да се надяват само на всевишния.

Това зловещо и изключително притеснително предупреждение отправят морски организации към премиера Бойко Борисов и транспортния министър Росен Желязков.

Моряшки професионален съюз и Булсар предупреждават Борисов, че страната ни не е в състояние да изпълнява конвенционалните си задължения по морско търсене и спасяване при тежка хидрометеорологична обстановка.

За пореден път те настояват за незабавно спиране на обществената поръчка на ИА „Морска администрация”, която предстои да даде 1,5 милиона лева за наем за влекачи, които да бъдат в готовност при евентуален инцидент.

„Тази поръчка не решава основния проблем за действия при лоши хидрометеорологични условия.”, предупреждават от морските неправителствени организции.

„Сега ви информираме, за да не останете изненадани.”, пишат от Морския професионален съюз и Булсар.

Двете сдружения твърдят, че зад поръчката на Морска администрация се крие не липсата на финансиране или невъзможност за търговска дейност, а евентуално облагодетелстване за сметка на българския данъкоплатец.

„ИАМА и в момента няма желание и намерения да изпълнява точно и добросъвестно посочените по-горе международни задължения, да притежава или използва кораби държавна собственост, така както правят всички останали страни. Бързо се намериха 2,5 милиона лева за „МОПАНГ”, а сега 1,5 милиона лева за обществена поръчка.”, коментират организациите.

Те питат как е възможно Морска администрация да осигури подобни средства, но не може да намери пари за ремонт и възстановяване в дежурство на спасителния кораб „Перун” и противопожарния влекач „Мизар”, които са собственост на държавата.

„Трябва да се има впредвид, че обезщетенията на един загубен човешки живот на море нямат законови ограничения”, предупреждават още морските организации.

Maritime.bg припомня, че сигнал по повод поръчката, която разгневи с мащабите на отпусканите средства част от морската общност, ще бъде изпратен и до главния прокурор Сотир Цацаров.

Междувременно, докато ИА „Морска администрация” дава 1,5 милиона лева за влекачи, които просто ще стоят, вършейки основната си дейност и генерирайки приходи за частните си собственици, Главна дирекция „Гранична полиция” ще получи чисто нов свръхмодерен гранично-полицейски кораб.

Той, както и другите 13 кораба на МВР, може да се използва за търсене и спасяване.

По силата на родното законодателство, ИАМА може да изиска съдействие и от флота, също разполагащ с плавателни средства и експертиза за подобни ситуации.

Риторично морските организации питат, защо тогава се дават 1,5 милиона лева на частни фирми.