Вече втори месец активно магистратите от Районен съд – Варна представят лекционен курс на правна проблематика сред възпитаниците на Средно училище „Димчо Дебелянов“.

Това е училището-партньор през настоящата година в рамките на съвместната образователна програма на ВСС и МОН  „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Първите срещи, с участието на заместник-председателите на съда Магдалена Давидова и Силвия Обрешкова, както и с наказателните съдии Ивелина Желева и Сияна Генадиева,  имаха за цел да запознаят учениците от 8-ми до 10-ти клас със структурата на съдебната система, процедури с участие на деца и с възможностите за защита на права чрез съдебните институции.

Очаквано, в последвалите разговори със съдиите, учениците проявиха интерес към актуалните теми за насилието, причиняването на телесни повреди по хулигански подбуди, вълнуваха се от конкретни казуси, свързани с публикуването в социалните мрежи на клипове с обидно съдържание или демонстрации на насилие. Младежите искаха да научат повече за престъпленията, извършвани от наркозависими лица, за  това какви са наказанията за притежание на наркотици, управление на автомобил след употреба на алкохол или от неправоспособни водачи, както и дали записите от видеонаблюдение могат да се ползват като доказателства по дела.

Паралелно с провеждането на утвърдената в национален мащаб образователна програма, магистрати от Районен съд – Варна продължават доброволно и безвъзмездно да се включват като лектори и в осъществяваната на регионално ниво програма „Час по правосъдие“,  която отново е насочена към формиране на правни познания сред по-широк кръг подрастващи – от 5-ти до 11 клас. В поредица от срещи с възпитаници на Техническата гимназия и Основно училище „Йордан Йовков“ вече се включиха съдиите Даниела Михайлова и Моника Жекова,  още  уроци на правна тематика до началото на зимната ваканция са планирани със съдиите Марина Георгиева и Валентин Пушевски.