Днес във Варна се откри второто издание на Изложението за хотели, ресторанти и всичко за туризма ТУР-ЕКСПО ДЕСТИНАЦИЯ ВАРНА, което ще продължи до 30 ноември в зали Младост на Двореца на културата и спорта. Входът за изложението е безплатен, щандовете и конферентната програма са отворени за посетители всеки ден от 10 до 19 часа.

Изложението се организира от агенцията за маркетингови комуникации ProVOX/ OneStop Market и Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, с подкрепата на Община Варна.

Сред официалните гости на откриването беше зам.кметът на община Варна Коста Базитов. В своето приветствие той окачестви изложението като иновативно събитие в сферата на туризма и като част от стратегията на Варна за град на 4 сезона.

Приветствие от името на Общинския съвет поднесе председателят на комисията по туризъм, търговия и рекламна дейност Марица Гърдева. Тя изрази задоволство, че развитието на СПА и уелнес услугите в туризма, както и ползването на минералните води за възстановяване на здравето са част от програмата на изложението. Това ще помогне на Варна да стане по-атрактивна дестинация за туристите през цялата година. Общинският съветник посъветва организаторите догодина да поканят на изложението и културните институции в града, тъй като качественият културен продукт, който те предлагат, също е важен за привличането на гости извън активния сезон.

Приветствие бе поднесено и от името на министъра на туризма Николина Ангелкова. В него бе посочено, че приходите от нощувки във Варна за периода януари – септември т.г. надхвърлят 320 млн. лв. и бележат ръст от 6,3% спрямо същия период на м.г. Туризмът в България осигурява 12% от брутния вътрешен продукт на страната и 11% от работните места, затова подобни изложения са от изключителна важност, бе казано още в приветствието на отрасловия министър.

Близо 100 фирми се представят в Тур-експо „Дестинация Варна“, което ще продължи до 30 ноември. „Иновации, технологии и новия дигитален свят на туризма“ – това е голямата тема, под която се провежда изложението. Около 80% от участниците в изложението са фирми извън Варна.

Иновативни технологии, професионална техника и оборудване за хотели и ресторанти, софтуерни компании, атракциони, спа и уелнес, хотелско настаняване, празнични куверти… това са само част от предложенията, които ще видят посетителите на изложението. Делтапланер, мини-дирижабъл и още много качващи адреналина оферти очакват варненци и гостите на морската столица Варна.