Дейности, свързани с убежищата и миграцията, са залегнали в новата програма „Вътрешна сигурност“, финансирана от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., съобщиха от Областния информационен център-Варна. 


Началото на новия програмен период за български проекти в областта на вътрешните работи бе поставено на 29 ноември в София в присъствието на заместник-министъра на вътрешните работи Милко Бернер и посланика на Кралство Норвегия Лиз Николин Клевен Гревстад. Програмата, която ще стартира прием през февруари догодина, ще се управлява от МВР на България в партньорство с норвежките ресорни институции. 
Основната цел е повишаването на сигурността, уточняват от Областния информационен център-Варна. Работата ще се фокусира върху борбата с организираната престъпност, с финансовите измами и корупцията, като за целта се отпускат 12 млн. евро. Същевременно са залегнали и дейности, свързани с убежищата и миграцията, за които се дават близо 6 млн. евро. За ефективна защита на уязвими общности, взаимодействие и диалог на органите на реда с ромската общност са предвидени 2,5 млн. евро. Ще се работи и за утвърждаването на принципа „полицията в близост до обществото“. 
По програмата ще бъдат полагани усилия за укрепване на полицейското сътрудничество и партньорство за ефективно противодействие на трансграничната престъпност и подобряване на работата с веществени доказателства; повишаване на капацитета в областта на убежищата и нелегалната миграция с акцент към непридружените непълнолетни мигранти и ефективна превенция срещу домашното насилие.
Програмата е с общ бюджет над 25 млн. евро и ще финансира проекти в приоритетните сектори убежище и миграция, предотвратяване и борба с престъпността, противодействие на корупцията и икономическата престъпност.
На 9 декември 2016 г. в гр. София беше подписан Меморандумът за разбирателство за изпълнението на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021  г. С меморандума Министерството на вътрешните работи е определено за Програмен оператор на програма „Вътрешни работи“.