Управителите на ЕНЕРГО-ПРО Варна Ангел Ангелов и Анжела Тонева се срещнаха с кметовете на Варна, Шумен, Търговище, Разград, Габрово и Горна Оряховица, като представиха хода на инвестиционната програма на дружеството за 2019 г. и приоритетните проекти по места. През настоящата година компанията планира да вложи 50 млн. лева в инвестиционни и ремонтни дейности. Средствата ще се влагат в проекти за модернизация и развитие на електроразпределителната мрежа. Ще бъдат изградени съвременни съоръжения, които ще осигурят възможност за присъединяване на нови обекти. През 2018 година компанията инвестира близо 48 милиона лева в реконструкция и обновяване на мрежата, в подмяна на електромерни табла и монтиране на съвременни средства за търговско измерване. 

По време на срещите бяха обсъдени и казуси, свързани с присъединяването на обекти към разпределителната мрежа. Представителите на Общините поставиха въпроса за съкращаване сроковете за присъединяване. Управителите на електроенергийната компания обясниха, че процедурата за присъединяване на обекти е нормативно регламентирана. Част от сроковете на различните етапи от нея се определят от други институции, но ръководителите на ЕНЕРГО-ПРО поеха ангажимент за ускоряването ѝ в рамките на правомощията на мрежовото дружество и със съдействието на местната власт.

Специално внимание беше обърнато също на сигурността и качеството на електрозахранване в Североизточна България, което е приоритет в работата на мрежовото дружество Електроразпределение Север (ЕРП Север). Дискутира се и  въпросът с електрозахранването във вилните зони, които са извън регулираната територия на населените места, поради което електроразпределителното дружество не разполага със собствена мрежа в тези местности.

Преобладаващата част от съществуващата мрежа във вилните зони е изграждана преди десетилетия от частни кооперации и към днешна дата е физически и морално остаряла. Собствениците на тези съоръжения не успяват да ги поддържат в необходимото техническо състояние и това предизвиква смущения в мрежата на ЕРП Север. Макар да няма задължение да поддържа чужди съоръжения, мрежовото дружество често се ангажира с аварийни ремонти по тях, за да гарантира доставката на електроенергия на живеещите хора във вилните зони. Управителите на ЕНЕРГО-ПРО обясниха, че трайно решение на този въпрос може да се намери след изготвянето и прилагането на регулационни планове във вилните зони. Това ще позволи на мрежовото дружество поетапно да проектира и изгради нови електроразпределителни мрежи в тези райони.

Срещата на управителите на ЕНЕРГО-ПРО Варна с кметовете на общини е част от поредица инициативи на компанията за активно сътрудничество с местната власт и обединяване на усилията за реализиране на проекти в полза на хората, живеещи в Североизточна България.

*публикация

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html