Общо един милион лева са приходите от старта на "синята зона" във Варна до момента. Около половин милион лева са приходите от кратковременно паркиране след въвеждането й през месец август. Още толкова са постъпленията от абонамент на юридически лица и на живущи в обхвата на зоната, както и от поставянето на скоби на нарушители, съобщава Дарик.



Средно на ден на 50 автомобила се поставят блокиращи устройства. Цифрите съобщи в предаването „Зала Пленарна” по Дарик шефът на предприятието „Общински паркинги и синя зона” Младен Иванов. 

Предстои да започне проектирането на следващия етап от синята зона. Тя ще обхваща района между улиците „Кракра”, „Беласица”, бул. „Владислав Варненчик”, „Дрин”, „Пирин”, „Битоля”, „Чаталджа”, „Генерал Колев”, „Царевец”, НАП, Морско училище и Двореца на културата и спорта. Иванов се надява тя да бъде въведена до следващото лято.  Тогава евентуално може да се помисли дали паркирането в идеалния център на Варна да стане платено и през почивните дни поне през летните месеци, каквито предложения има. 

В обхвата на синята зона ще има 22 зарядни станции за 44 електромобила, за чието изграждане предстои да бъде обявена обществена поръчка. При усложнена зимна обстановка и снегонавявания синята зона може да не работи, което обаче трябва да стане с решение на създадения общински кризисен щаб, каза още Младен Иванов.