снимка: Булфото

Със свое решение Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд – Варна и увеличи от 9 на 10 години лишаване от свобода присъдата на Петър Здравков, признат за виновен за смъртта на Мартин Чикалов. Защото делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие и посъдимият е признал вината си, наказанието се намалява с една трета до 7 години лишаване от свобода.

Подсъдимият е избягал от местопроизшествието и е управлявал без да има необходимата правоспособност. Въззивният съд е увеличил размера на присъденото наказание, след като е намерил, че има превес на отегчаващите вината обстоятелства, които категорично и значително надхвърлят смекчаващите.  
Пресслужбата на съда припомня, че неправоспособният Петър шофирал по бул. „Приморски“, със 114,6 км в час, а в момента на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км в час. „Движение с подобна скорост в населено място, по улица граничеща с градски парк,  при интензивно движение на хора и автомобили в тази част от денонощието и в края на лятото, с изпреварване преди това на други автомобили на кръстовище със светофарна уредба  представлява чиста проба „автомобилно хулиганство“, което следва да бъде прието като отегчаващо обстоятелство“ коментира съдът в своето решение. 
По повод твърдяното от защитата на подсъдимия съпричинителство от страна на пострадалия, за който са били събрани доказателства, че е употребил алкохол, въззивният съд отбелязва, че „Първопричината  за настъпване на произшествието се дължи на неправомерното поведение на подсъдимото лице, е на не това на пострадалия. Основен принос в настъпването на крайния резултат има подсъдимият.
Смъртта на Мартин е следствие от тежка черепно-мозъчна травма. Припомняме обсдтоятелството, че след пътно-транспортното произшествие Петър напуснал мястото и се укрил от органите на реда. Не е бил открит на адреса на родителите си. Бил обявен за общодържавно издирване, а на следващия ден след разговор с адвокат се явил в ОД на МВР.
Решението на Апелативен съд – Варна, подлежи на обжалване пред ВКС в 15 дневен срок.
 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html