Тази нощ е горяла барака с навес, собственост на циганина Илиян Янков Янков от Кърнаре. Това е единият от тримата братя, заради когото протестите в Кърнаре не секват вече 20 дни. Бараката не се намира в ромската махала, а по пътя за Беклемето.

Преди време постройката била продадена на Илиян Янков от дъщерята на кмета на селото Боньо Бонев и от зет му. Циганинът броил известна сума пари, но другото все още не е издължил. Пожарната снощи се е озовала на огнения ад. Изгоряла е част от бараката и слама. Според местни хора постройката е запалена умишлено, като отмъщение за това, че заради агресията на тримата братя, в махалата в Кърнаре живеят под страх и на нокти.

Разследващи от Карлово провеждат свое разследване, което ще установи причините за пожара.
 

Припомняме, че Янко и двамата му братя разбиха заведение в центъра на селото, след като им отказали да ги обслужат. Собственикът на кръчмата празнувал абитуриентски бал на дъщеря си и затворил заведението. Това била причина и да отпрати ромите. Те си отишли, но се върнали с брадви и ножове. Разбили заведението. Само бързата намеса на намиращ се наблизо полицейски патрул е предотвратил поредната кървава драма. От тогава хората в Кърнаре не спират да протестират. Миналата неделя недоволството беше масово, излезе цялото село. Тази неделя също ще има протести.

 
 

Хората настояват да бъдат съборени всичките 51 незаконни къщи в махалата и циганите да бъдат изселени. В отворено писмо до институциите те се оплакаха, че живеят под постоянне терор. Ромите влизат в имотите им и крадат каквото сварят, заплашват иг, че ще ги убиятк, малки циганета пикаели в чашите за кафе или хвърляли камъни по възрастните, ако откажели да им дадат пари.

 
 

 

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов предприе спешни мерки, очаква се да издаде заповед за събарянето на къщите. Забрани движението на каруци в Кърнаре и съседните села зимно време след 17 часа, а лятно след 20 часа, нареди да има повече проверки, а от местната полиция ще се заемат със сигурността на хората.