Преди три години бяха дадени първите сигнали, че в България текат процеси на радикализация. Сега това дава резултат. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV преподавателят по политология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Татяна Дронзина по повод случая с вербувания от Ислямска държава ученик от Пловдив.

"В тези случаи не става дума за бедност и в гетата не става въпрос за заплащане. Радикалните групи са в състояние да предоставят социални услуги, които държавата не предоставя. Например, ако дъщеря ти сложи бурката, няма да бъде открадната, ако някой я пипне, веднага ще бъде наказан. Моделът на радикализация в гетата работи като по часовник. Ако някой, който сложи бурката, иска да напусне групата, той няма шанс, следва незабавно възмездие. Така хората влизат в един цикъл от радикалиация, от който няма измъкване. Това се превръща в перпетуум мобиле и няма нужда от финансиране. Това е страшната работа", заяви проф. Дронзина.

"Ще бъде голяма грешка, ако оставим семейството на ученика от Пловдив сами. Това семейство е постъпило правилно, като е подало сигнал до институциите, посочи тя. Смятам, че има връщане назад, защото това дете не е прекрачило границата. Ако човек наистина има намерение да убива, няма да държи в дома си материали за бомби. За това момче има път назад, има обратен път", подчерта университетският преподавател.

"Допускам, че е възможно да са попаднали на детето случайно, но оттук нататък няма нищо случайно, с него е работено, то е отделено от приятелите си", заяви проф. Дронзина. Според нея момчето се е срещало и на живо с вербовчика си.

Факт е, че в България има вербовъчна мрежа. Невероятно е да има вербовъчна мрежа и тя да работи с един-единствен човек, каза още проф. Татяна Дронзина.