След всяко навлизане в тревни площи си оглеждайте тялото за забити кърлежи! Това каза пред камерата на БНТ заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Водещият на сутрешния блок Даниел Михайлов каза пък, че има ръст на болните от лаймска болест, след ухапване от кърлеж. Той съобщи, че заразените са около 100. Над 20 от тях са регистрирани в последната седмица. Други 30 са заболели от марсилска треска. Според експертите болните не са повече от миналата година. Броят им обаче вероятно ще се увеличи, защото в момента кърлежите са най - активни.

Много от ухапаните носят кърлежите за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести.

 

 

 

„Изследването на кърлежа не е така меродавно, както изследването на човека, защото теоретично може да се пропусне зараза при изследването на кърлежа. По-важно е дефакто кърлежът какво е причинил на организма“, обясни проф. Христова. 

Ако няма симптоми никакви на мястото, липсва обща отпадналост, болки по ставите, по мускулите, може да се изчака до месец месец и половина и тогава да се направи изследването, добави тя.

Важно е да се извади кърлежа от специалист, да не се правят опити от пациентите, тъй като рискът е голям, ако остане главичка или хоботче, предупреди началникът на ДКБ V МБАЛ, София д-р Надежда Стоева.

Ухапването от кърлеж не е спешно състояние, но е добре да се извади в първите 12 часа. За това потърсете личния си лекар или кабинета за неотложна помощ, с който той има договор. Ако отидете в спешно отделение или кабинет, може да ви се наложи да платите за процедурата.