САЩ – страната на неограничените възможности. Нали така беше? Само че именно там има едни доста ограничени възгледи, които предизвикват неограничен брой проблеми и превръщат агресията, грубия език и кръвопролитията в “новото нормално”. 
 
В хорър приказката има няколко главни герои - Доналд Тръмп, расизма, мигрантската криза и един нерегулиран пазар за оръжия. При такава ситуация проблемите се множат със скоростта на светлината.

За какво става въпрос? Напрежението по границата с Мексико и водената от Тръмп крайна политика спрямо мигрантите доведе до един единствен развой - максимално ескалиране на напрежението и една престрелка в един иначе мирен град в Тексас - Ел Пасо. И само няколко часа по-късно един друг “изнервен герой” реши да размаха легално притежавания си и законно купен пистолет на друго място - в Охайо. Броят на убитите при двете престрелки стигна 30. 

Кой е виновен? Човек би си казал - отказът на държавата (Тръмп) да предприеме каквито и да било мерки и да наложи контрол над продажбата на оръжия. Възможен вариант би бил и расистката политика, която се води, и драска клечката в буре с барута. Човек би обвинил кого ли не, но не и Холивуд. Поне не, ако е със всичкия си. 

Държавния глава на САЩ обаче направи точно това - обвини Холивуд и то там, където е най-силен - в Twitter. 

“Либералният Холивуд е висша форма на расизъм, гняв и омраза. Наричат се “Елит”, но не са такъв. Всъщност елитът са всички онези, на които Холивуд се противопоставя. Филмът, който предстои да излезе на голям екран, е с една единствена цел - да предизвика хаос. Подклаждат агресия и после обвиняват други хора. Те са истинските расисти и са истинското зло за нашата страна!”, написа Тръмп. 

Да, точно така. Това са съвсем истински слова от един съвсем истински държавен глава. Положението е: “Присмял се хърбел на щърбел”. Но нека вкараме изказването му в контекст. 

Става въпрос за "Ловът” - нова продукция, излязла от Холивуд. В лентата се разказва за живота на богаташи с името „Елитът”, които плащат скъпо, за да ловуват истински хора. Организаторите на лова отвличат хора от щати, с гласуващи за Републиканската партия в САЩ, като Уайоминг и Мисисипи, и ги пускат като дивеч за богатите. Хорърът трябваше да тръгне по кината по-късно тази година.

От продуцентската компания “Юнивърсъл” прекъснаха рекламната кампания за „Ловът” след стрелбата в Ел Пасо, при която загинаха 20 души.
Малко след тези коментари от „Юнивърсъл” публикуваха официално изявление, че отменят премиерата на „Ловът”.

„След внимателно обмисляне преценихме, че е най-добре да отменим плановете си за разпространение на този филм. Ние заставаме до създателите на тези визионерски проекти, какъвто е и този сатиричен социален трилър, но в същото време осъзнаваме, че сега не е най-подходящото време да пуснем този филм”, гласи тяхното изявление.

Така и не става ясно дали това решение е взето преди или след коментарите на Тръмп.

От официалните канали на „Юнивърсъл” бяха свалени всички рекламни материали за „Ловът”, но трейлърът все още може да бъде открит в YouTube.
Проблемът на Тръмп е Холивуд. А проблемът на цяла Америка е (може би) самият Тръмп. 

Държавният глава на САЩ донякъде има право. Факт е, че в Холивуд масово се залага на екшън и престрелки. Продуктовото позициониране на оръжия е едно доста доходоносно поле в маркетинга, а няколко проучвания показват, че най-рекламираният пистолет в киното - “Глог” е и най-продаваният. 

Връзка непременно има - киното създава един недобър модел за подражание. Но проблемът изобщо не е в Холивуд и фактът за това е много прост - ако рекламираш един продукт, но той е изключително труднодостъпен, то тогава проблем няма. 

Иначе казано - САЩ плаче за регулация, която никой не иска да въведе, защото там играят едни други интереси и много, много пари, които явно струват много повече от десетки човешки животи.