Стратегията за детето е един визионерски документ, който не е закон. Целта му е да убеди обществото каква България искаме да видим през 2030 година като родители. Целта е децата да живеят в сигурна семейна среда. Това каза Иванка Шалапатова от фондация "За Нашите деца" в предаването „Още от деня“.

Стратегията е минала през различни обществени обсъждания и институции в страната, увери тя. В съставянето на документа пък участвали граждани.

„Ние вече не сме срещу Стратегията за детето. Причината е, че тя изпълни своята роля. Трябваше да ни затвори очите, тъй като за да влезе в сила трябваше да се променят тихомълком няколко закона. Чрез нея се правят радикални промени в Закона за закрила на детето. Това каза Христо Лафчиев от сдружение на младите учени "Когито".

 

 

 

По думите му се въвежда доносничеството, след което се отнемат масово деца от родителите.

„Никаква отговорност не се търси от човек подал грешен сигнал. Въвежда се безконтролно доносничество. Представяте ли си да отнемат детето на едно семейство и после да дойде някой и да каже, че е сгрешил. Задължават се лекари, учители и медицински сестри да доносничат. Въведени са разтегливи понятия - опасност за физическото развитие на детето“, предупреди той.

„Между сигнал и донос има огромна разлика, поправи го Шалапатова. Тя уточни, че никой не цели да отнема деца, а да се осигури подкрепа на семействата.

Той даде пример с майка, която е излязла до магазина и социалните са влезли в дома ѝ , за да ѝ отнемат детето. При друг случай, на майка са отнети 11-те ѝ деца, след като е изгорял дома им. „Единственото, което се предлага на майките от социалните служби, е да им се отнемат децата“, подчерта Лафчиев.

„Нещата са тласнати дотам, че дори да се напише най-перфектният документ, нищо няма да се постигне. Трябва тотално да се смени човешкия капитал в сферата“, убеден е той.

В отговор, Иванка Шалапатова го покани да посети произволна социална служба, за да се увери на място, как се работи.