Сирийските бежанци, които бяха открити в товарен вагон на гара разпределителна в Пловдив миналият петък, остават в България. Чужденците са избрали да живеят и работят у нас и тук да отгледат и изучат децата си.

17-те мигранти, сред които 4 мъже, 4 жени, 8 деца и 1 бебе, бяха задържани рано сутринта в петък, укрити във влакова композиция, пътуваща от Турция за Германия. Трите премръзнали семейства и техните роднини бяха отведени в Пето РУП в район "Тракия“.

Там са им били осигурени храна и напитки, както и условия да се стоплят и измият. Най-уютно се почувствали децата, които дори започнали да си играят с полицаите в коридорите на участъка, разказва "Марица".

Всички лица са били разпитани в присъствието на адвокат. Те разказали пред разследващите, че били натоварени на влака от турски каналджии. При престоя на гара разпределителна в Пловдив нелегалните пасажери започнали да тропат и викат. Чул ги служител на железниците, а пристигналите полицаи ги намерили във вагона.

Заради проявеното към тях хуманно отношение от институциите сирийските граждани изразили желание да останат в България, вместо да пътуват към Германия. Всички от групата вече са препратени и настанени в центъра за бежанци в Любимец.