Без значение на колко години са, някои мъже просто отказват да пораснат. Често поведението на такъв тип мъже напомня на историята на Питър Пан. Затова и не е случайно, че именно на този измислен герой е кръстен синдромът, открит от психоаналитика Дан Кили през 1983 г., пише вестник „Сабах”, цитиран от БГНЕС.

Синдромът на Питър Пан се наблюдава при мъже между 14 и 50 години и се окачествява със страх от порастване, бягане от отговорност и детинско поведение, обяснява клиничният психолог Мерве Кирна.

Мъжете с този синдром остават деца в речта и поведението си. Оставят добро първо впечатление и хората, които не ги познават добре, ги смятат за привлекателни.

Обикновено мъжете със синдрома на Питър Пан остават ергени, предпочитайки да живеят със семействата, в които са родени, за да избегнат отговорности и да водят комфортен и безгрижен живот. Освен това изпитват трудности да изберат професия след завършване на образованието си.

Подчертавайки, че хората със синдром на Питър Пан обикновено са емоционално незрели, психологът Мерве Kирна заявява, че тези мъже изразяват своя гняв като беснеят и своята тъга и скръб с неволна радост и детски шеги.

Тези мъже реагират неадекватно на критиките и често използват защитни изрази като: "Не знам" или "Не ми пука". Те са мързеливи. Обикновено имат чувство за принадлежност. Тъй като не са толерантни, изпитват трудности при създаването на приятелства. След юношеството те правят неимоверно усилие да си намерят приятелка. Въпреки това, държат момичетата далеч от себе си заради незрялото си поведение. Чувствителността към отхвърлянето кара тези уязвими и нежни хора да се крият зад груби маниери. Те могат да бъдат с безброй партньори, преди да се докажат сексуално. Когато решат да бъдат с един човек, те са напълно привързани към него и предизвикват съжаление към себе си, за да не го загубят.

Мъжете със синдром на Питър Пан обикновено се отглеждат в среда, в която няма комуникация или емоционално споделяне в семейството.

Ето поведението на тези мъже в различните възрастови групи:

Между 12 и 17: Показват безотговорност, безпокойство, самота и конфликти на сексуални роли. Те избягат от задълженията си и остават сами.

Между 18 и 22: В този етап доминират самоуверените, нарцистични и шовинистични нагласи.

Между 23 и 25: Несигурно и общо състояние на неудовлетвореност, търсене на помощ чрез оплакване от това недоволство, нещастие и период на тежка криза поради чувства, каращи ги да се чувстват неудобно.

Между 26 и 30: Играят ролята на възрастен.

Между 31 и 45: Хора със синдрома на Питър Пан, които са женени, имат дете и работят, намират живота за скучен, имат монотонно ежедневие и са отчаяни.

Над 45: Възрастните мъже проявяват агресивно поведение и депресивно настроение. Те искат да си върнат младостта, да се опитат да бъдат отново деца. Намират живота си за скучен и затова искат да се отдалечат от него.