Желанието за качване на селфита в социалните мрежи е пряко свързано с нуждата от одобрение, влияе се от нивото на самочувствие и е инструмент, който човек несъзнателно използва, за да се сближи с определен кръг от хора, показва още проучването, пише quizshow.online.

 

Това накара Американската психиатрична асоциация (APA), преди време, официално потвърди, че постоянното снимане на себе си (т.нар. “селфи”) е психично разстройство.

Разстройството се нарича “селфитис” и се определя като обсесивно – компулсивно желание да си правите снимки и да ги качвате в социалните медии, като начин да компенсирате липсата на самочувствие и да запълните празнината и нуждата от близост.

Ето как протича „заболяването“:

1) Ранен селфитис: правите си снимки поне три пъти на ден, но не ги качвате в социалните мрежи;

2) Остър селфитис: снимате се най-малко три пъти на ден и публикувате всяка от снимките в социалните мрежи;

3) Хроничен селфитис: Неконтролирано желание да се снимате денонощно и да публикувате всички направени снимки в социалните медии, повече от шест пъти на ден.

Оказва се, че само за една година повече хора са загинали, докато са се опитвали да си направят селфи, отколкото от нападения от акули.

Преди време 19-годишен младеж от американския град Хюстън се простреля смъртоносно при опит да си направи селфи с пистолет.

66-годишен японски турист пък почина, след като падна по стълби в опит да си направи селфи в Тадж Махал.

Жителка на Мисисипи пък беше намушкана от бизон, докато се опитвала да си направи селфи с животното в Националния парк Йелоустоун.

По нелеп начин загуби живота си и 18-годишна румънка. Тя загина, ударена от 27 000 волта, докато си правеше селфи на покрива на влак.

И още, учените признават, че публикуването на снимки във фитнеса или докато бягате демонстрира наличието на сериозно психично заболяване – нарцистично разстройство на личността.