Саудитска Арабия и Съединените щати са подписали споразумение за покупката на американски комплекси за противоракетна отбрана THAAD на стойност 15 млрд. долара, съобщава ТАСС, като се позовава на съобщение от Държавния департамент на САЩ.

„На 26 ноември длъжностни лица на Саудитска Арабия и САЩ са посписали „писма с предложения и приети предложения”,  са съобщили пред Агенцията от ведомството.

Добавя се, че през октомври 2017 година Държавният департамент е известил конгреса на САЩ за потенциална сделка със Саудитска Арабия за продажбата на 44 установки  THAAD, 360 ракетни прехващачи, 16 пункта за управление и седем радара за тези комплекси на обща стойност 15 млрд. долара.

„Съединените щати имат намерение да останат надежден партньор на Саудитска  Арабия с цел осигуряването на общите интереси на двете страни, а така също и на Израел и на всички останали партньори в региона”, отбелязват от Държавния департамент.

През октомври американският президент Доналд Тръмп обяви, че би предпочел да не отменя сделката по продажбата на оръжие на Саудитска Арабия за 110 млрд. долара.