Преди два дни беше доказан първият случай на грип А в София. Това е грипът, който е известен като пандемичен и е известен като свински грип. За последната седмица в ЕС са доказани четири случая. В Западна Европа тежко боледуват млади хора. Засега няма нищо страшно. Това каза по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев с оглед на епидемиологичната обстановка в България.

"В почти цялата страна има хора с кашлица, това са други вируси. Топлото време продължи по-дълго време. Все още не са дошли зимните вируси", допълни той.

"Този, който е карал дълга кашлица или хрема, е податлив да хване грип, защото му е паднал имунитетът", предупреди проф. Кантарджиев.

"При грипа вдигаш температура, болят те всички мускули и стави, дразни те светлината, очите те болят, с това е характерен грипът. Може и да те боли гърлото, да чувстваш болки в белия дроб. В рамките на два часа не ви стига въздуха, това не е толкова често, на 2-3000 души един ще е такъв, това е опасно най-вече за децата. Тогава болният трябва да отиде в болница и там да му дадат кислород", каза още по темата той.

"За да не ни лепне грипът - бягаме от болните хора, мием си ръцете, ползваме мокри кърпички и малко повече на чист въздух", даде съвет как да не се разболеем от грип проф. Кантарджиев.

свързани новини