Най-вероятно КС на България ще последва примера на Германия, за отмяна на електронното гласуване. Това каза проф. Георги Близнашки, професор по конституционно право пред радио "Фокус".. Той добави, че причината на Германия да забрани електронното гласуване е, че не са създадени достатъчни гаранции за сигурност.

Проф.Близнашки каза още, че дори страни като САЩ прибягват към т.нар. „гласуване по пощата“, а след въвеждането на електронно гласуване във Франция страната също го е отменила. „Все още изоставаме в обзавеждането на електронното правителство или електронното управление. Вярно е, че България има традиции в тази област, нека не забравяме, че някога в старите времена страната ни беше специализирана в областта на електрониката, но за разлика от други страни, като балтийските, най-вече Естония, тези неща у нас се забавиха и по-добре да има по-голяма сигурност, отколкото да поставим под съмнение крайните резултати на изборите“, поясни професорът.

Проф. Георги Близнашки добави, въпреки че по-рано е настоявал електронното гласуване да бъде бързо одобрено, сега смята, че трябва да се вземат всички мерки да не се стига до фалшифициране на изборите, а на този етап това не е на лице.