Шести ден не е ясно кой е изхвърлил тоновете убити и одрани норки край Сливен.Припомняме, че за зловещия случай се разбра преди дни, когато беше установен масовият гроб.

В рудници, близо до сливенското село Боров дол, бяха намерени 140 тона мъртви животни.Труповете освен това се намират и в близост до река и минерални извори и се появиха опасения, че питейната вода може да е заразена.По думите на кмета на Твърдица става въпрос за над 40 камиона, които са извозили животинските отпадъци.

Според Явор Гечев от Фондация „Четири лапи” обаче следите на престъплението сочат към ферма за норки с огромен капацитет на работа. В България има само една такава – в старозагорското село Маджерито, откъдето в началото на годината избягаха животни.

Гечев от заяви пред bTV, че тези норки не са загробени сега, защото сезонът за дране на животното е през зимата.

„Тези трупове са в кариерата поне от няколко месеца, трупната маса е била много повече, отколкото е отчела местната власт. За да се случи това, някой не си е свършил работата, някой контролен орган е проспал случая”, настоя той и допълни, че БАБХ са отговорната институция, която трябва да осъществява контрол.

От БАБХ обаче мълчат. За Областната дирекция по храните случаят е приключен: „Взето е едно трупче. Ние го пазим в момента, те ще си го вземат, ще го занесат на специалисти да го видят”, коментира директорът на ОДБХ – Сливен преди ден.

Според Явор Гечев хипотезите за случилото са две - че служителите на тази ферма за норки край село Маджерито сами са организирали този начин на загробване.

Другата хипотеза е, че фермата е предала труповете на животните на фирма за унищожаване на биологичен отпадък, която не си е свършила работата и ги е загробила там.

Гечев допълни, че престъплението не може да се извърши без знанието на концесионера на рудника, защото има опит за прикриване на следите. Той заяви, че документално може да се проследи случая.

Кой е извършителят обаче? Все още не е ясно!