Линейки се разкарват между болниците в опит да настанят за лечение психично болни пациенти. Оказва се, че заради липсата на легла екипите стоят блокирани с часове.

По думите на лекарите от столичната Спешна помощ това е ежедневие. 

В петък реанимационен екип поема адрес за психично болен и особено агресивен мъж, който изпотрошил дома си. На място пристига и полиция. Мъжът е вкаран в линейката, но в продължение на четири часа лечебните заведения отказват да го приемат и отпращат екипа на Спешна помощ.

"Този човек е опасен за себе си и околните. Ако никоя болница не го приеме и ние го пуснем, той може да убие някого. Въпросът е кой ще поеме отговорността за това", каза д-р Делян Георгиев - завеждащ смяна в ЦСМП - София.

Статистиката показва, че всеки ден екипите на Спешна помощ се отзовават средно на 4 сигнала за психично болни. Само за първите четири месеца на годината тези случаи са общо 562, пише "Телеграф". Подобни казуси обаче има не само с луди и агресивни. Същата е ситуацията с бездомните хора и с алкохолиците. От януари до април спешните екипи са покрили над 2000 такива случая. Най-много линейки са хвърчали по улиците заради пияни - 1557. За 120 дни това прави по 12 алкохолици в денонощието.