Според философията на аюрведа, която се фокусира върху поддържането на физическия и емоционалния баланс, има три вида енергия на тялото (доши) – вата, пита и капха. Въпреки че те присъстват в тялото на всеки човек, една от тях доминира и определя телосложението, вкусовите навици и дори предразположеността към някои болести.

https://woman.bg/static/uploads/news/201806/big/00056705.jpg


Вата. Обикновено хората с енергия вата имат слабо телосложение и суха кожа, склонни са да изпитват внезапно глад. Често страдат от проблеми със съня, не се страхуват от промени и редовно изпадат в състояние на неописуем възторг. Те говорят много бързо, бясната им енергия се усеща от разстояние.

Най-подходящи занимания за тези хора са разходките, карането на колело, йогата и танците. Най-добрата храна за човек с доша вата са авокадото, пълномасленото мляко, кореновите зеленчуци (картофи, ряпа, моркови и т.н.) и варените зърнени култури.

Вата е добре да избягват пакетирани храни като солети, бисквити, крекери, да ограничат кафето, да избягват цигарите и да не консумират сурови продукти в големи количества. Признаците на дисбаланс при такъв тип тяло са изтощение, артрит и надут корем.

https://woman.bg/static/uploads/content/34/gabor-sz-YFr7ianWM9w-unsplash.jpg
Пита. Това са хора, способни да работят до пълно изтощение, които се отличават със силен и избухлив характер. Често са червенокоси и със зачервено лице. Проявяват се като амбициозни, страстни и умни личности.

В случай на дисбаланс стават завистливи, конфликтни, склонни към чревоугодие, страдат от настинки, обриви и язви. При добър баланс сияят от здраве и щастие, държат се приветливо. Обикновено са със средно тегло и ръст и са силни духом.

За тях подходящи са спортове като ски, спортно ходене, тенис и скално катерене. Най-добри храни – грозде, пъпеш, яйца, ориз, тиквички, краставици и броколи.

https://woman.bg/static/uploads/content/34/freestocks-org-C9sZDSCGikM-unsplash.jpg
Капха. Тези хора се отличават с едро телосложение. Събуждат се бавно, обичат да се излежават дълго в леглото и имат нужда от стабилна доза кофеин сутрин. При пълен баланс остават спокойни и жизнерадостни.

Признаци на дисбаланс при тях са напълняване, задържане на течности и умора. Подходящи спортове – тичане на дълги дистанции, аеробика, футбол или гребане (всичко, свързано с активно движение). Добре ще е тези хора да наблегнат на плодовете и зеленчуците и да избягват тежките храни като сирена, краве мляко и червени меса.

https://woman.bg/static/uploads/content/34/omid-armin-vwfWd78hnTI-unsplash(1).jpg
Важно е да уточним, че трите доши във всеки човек постоянно се променят и причина за това са начинът на живот, околната среда и смяната на сезоните.

Източник: woman.bg