Разкрити са двама лекари от Бяла Слатина, които чрез фиктивни прегледи на пациенти са получавали неправомерно средства за лечебна дейност от Районната здравно-осигурителна каса /РЗОК/ във Враца, съобщиха от Областна дирекция /ОД/ на МВР.

При проверка от служители от сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при ОД на МВР-Враца в три лекарски кабинета са намерени и иззети 55 амбулаторни листа на пациенти. Проверените кабинети се намират в Бяла Слатина и две села от общината, в които работят лекарите.

Според амбулаторните листи, написани и подпечатани от двамата медици, пациентите са преминали медицински прегледи за времето от 5 до 12 март 2019 години. Листите са подписани и от пациентите. Установено е, че в този период лекарите са били извън страната. От друга страна пациентите свидетелстват категорично, че не са ходили на медицински прегледи при лекарите на посочените в документите дати, а положените подписи не са техни, допълват от ОД на МВР. Изготвените документи са отчетени пред РЗОК-Враца с цел получаване на средства от бюджета на касата, уточняват от полицията.