Американската Федерална комисия по търговия (FTC) е решила Facebook да плати рекордните 5 млрд. долара по дълго продължилото разследване относно изтичането на лични данни на потребители към компанията Cambridge Analytica, пише в. Wall Street Journal. Комисията и социалната мрежа засега отказват да потвърдят информацията.

Американското издание се позова на добре осведомени източници, според които още миналата седмица FTC е взела въпросното решение с 3 на 2 гласа. Не е ясно след колко време ще бъде обявена глобата.

Разследването срещу Facebook започна миналата година, след като бе разкрито, че базираната в Лондон консултантска компания Cambridge Analytica е получила достъп до данните на близо 90 млн. потребители. Компанията е работила за предизборния щаб на американския президент Доналд Тръмп, пише economic.bg.

Министерството на правосъдието на САЩ сега прави преглед на споразумението, но обикновено не променя решения на FTC. 

Facebook е най-голямата социална медия в света с 2.7 млрд. активни потребители месечно. За нея глобата не е особено голяма – миналата година компанията обяви печалба от 22 млрд. долара при оборот от 55 млрд. долара.

В последно време обаче се надигнаха гласове за „разбиването“ на технологичния гигант на по-малки компании, тъй като не се справя достатъчно добре със защитата на личните данни и в борбата срещу фалшивите новини.

Глобата от 5 млрд. долара явно е изключително ниска и според инвеститорите в САЩ, тъй като след обявяването на новината акциите на Facebook поскъпнаха. Към 9 ч. българско време те се търгуваха с повишение от 1.81% на цена 204.87 долара за акция.