Когато Ноа Томпсън и брат му Джейкъб отишли на риболов на Източния нос на Баха в Мексико, те се надявали да намерят риба.

 

Е, намерили, въпреки че не точно такава, каквато очаквали! За тяхна изненада, те се натъкнали на изключително рядък вид, който живее в дълбоките води на морето: риба-гребло.

Братята Томпсън карали към мястото за риболов, когато забелязали блестящото и сякаш митично същество да лежи на пясъка близо до брега, пише gospodari.com.

„Забелязахме животното от разстояние, докато пътувахме с нашите ATV-та. Брат ми вече беше до него, преди дори да успея да спра и беше започнал да крещи от радост, хванал главата си с ръце. Той знаеше каква точно е тази риба", сподели Ноа.

Рибата-гребло, която открили, била с дължина почти 3 метра, но това е поради факта, че е млада. В миналото излседователи са откривали екземпляри с дължина от над 15 метра.

Обикновено когато риба-гребло се открие на плажа, то тя най-вероятно вече е мъртва.

„След като я открихме стана ясно, че тя все още диша и най-вероятно сме пристигнали минути след вълната, която я е изкарала на брега", пише Ноа в своята Instagram страница.

„Не исках да я докосвам, защото изглеждаше като нещо, излязло от научно-фантастичен филм. Брат ми обаче знаеше колко рядка е тази риба и я върна отново във водата. За щастие, след няколкото снимки, които успяхме да направим, тя се съвзе и отново се потопи във водите на морето.

Бъдещето на "малчугана" не изглеждаше светло, тъй като естествената му среда обикновено е на дълбочина между 150-900 метра, но в момента си мисля, че ще продължи да броди из морето още много години, докато не достигне размерите на рибата-гребло, която бе изхвърлена на същия плаж преди години", добави той.