Единадесет футболисти от Висшата лига са дали положителни проби за употребата на забранени вещества по време на миналите сезони в английския шампионат, съобщава вестник "Мирър". Според таблоида, 16 проби са показали, че играчи са приемали амфетамини, морфин или други забранени субстанции при тестовете, направени от Антидопинговата агенция на Великобритания (UKAD). 

Уличените футболисти обаче са получили позволение да продължат да играят, тъй като от Футболната асоциация на Англия приели за основателни медицинските причини, които те изтъкнали за приема на въпросните забранени вещества, пише bTV.

Осем от тестовете са проведени през миналия сезон 2018/19. Други шест през 2017/18, а останалите два са отпреди три сезона - 2016/17. Не се споменават имената на футболистите, или отборите, в които играят.

Амфетамините могат да се използват за премахване на умората и стимулиране на вниманието, докато морфинът е способен да повиши работоспособността, защото увеличава прага на болката и издръжливостта на футболистите.

Риталинът, който също е сред използваните вещества, подпомага концентрацията, но може също така да подобри силата при професионалните спортисти.