Владеенето на испански и добрата работа на бившия шеф на КПКОНПИ са мотивите на Министерството на външните работи да номинира Георгиев за поста. 

"Той е работил до момента изключително добре с испанските правоохранителни органи, а работата на генералния консул в този консулски окръг изисква изключително добра координация с местните служби, той владее и испанския език", обясниха пред bTV от пресслужбата на МВнР.

Решението на Министерския съвет е било взето на закрито заседание на 9 август и e публикувано на 12 август.

Припомняме, че Георгиев подаде оставка като шеф на Антикорупционната комисия след продължителния скандал с терасата му на апартамента му, чиито навеси в крайна сметка се оказаха незаконни. 

След оставката си, ВСС единодушно реши да възстанови Георгиев като спецпрокурор и той трябваше да облече отново червена тога и да се върне на работа на 5-ти август.

4 дни по-късно Министерския съвет взе друго решение и назначи Пламен Георгиев за генерален консул на България във Валенсия. Той заменя на поста Цветелин Цолов и ще отговаря за автономните области Валенсия, Мурсия, Кастиля ла Манча и Балеарските острови. 

Цолов пък отива в Барселона, където ще е натоварен с работата в новото консулство на страната ни.