Снощи изтече удълженият срок, в който стопаните на домашни прасета от Южна България трябваше доброволно да умъртвят животните си. Мярката е заради откритите огнища африканската чума по свинете. От днес трябва да започне принудително евтаназиране и загробване на животните в дворовете, посочва bTV.

В петък стана ясно, че 30-те кметове на пазарджишки села, които поеха ангажимент пред премиера Бойко Борисов да убедят своите съселяни да изпълнят нареждането, отказват да допуснат екипите от Агенцията за безопасност на храните в дворовете на хората.

Междувременно в община Свищов бедственото положение, въведено заради заразата, беше удължено до утре. Причината е загробването на 17-те хиляди прасета от фермата в село Българско Сливово и нуждата от допълнителна дезинфекция на площадката за загробване. В Община Долни чифлик също отказват да се съгласят със заповедта за доброволно умъртвяване на домашните прасета.

Хората не са съгласни да унищожат животните, защото наблизо няма огнища на африканска чума. Стопаните се заканиха протестите им да продължат, предаде БНТ. От няколко дни те затварят пътя Варна-Бургас край село Оряхово, като символично пресичат пешеходната пътека на пътя.