Социалните министър Бисер Петков пресметна, че 1208 лв. е средната работна заплата за първото тримесечие тази година.Той обаче призна, че все още има голямо неравенство при доходите на хората в различните райони на страната, въпреки това правителството влия е на политиката на доходите с увеличаване на минималната работна заплата.

Петков допълни, че за следващата година е заложено минималната работна заплата да се увеличи с 50 лв. и да стане 610 лв.

Въпреки това обаче работещите бедни българи са между 600 хил. и 800 хил. души, каза той. Петков допълни, че все още има голямо неравенство в доходите - най-тежко е положението в Северозапада, докато в София, например, - където има инвестиции, доходите растат.

Министърът съобщи, че България е рекордьор по ръст на минималната работна заплата, но основният проблем е, че тази класация у нас стартира от много ниско ниво.

Досега 124 000 хора с увреждания са преминали индивидуална оценка, като 9 500 от тях са заявили нужда от лична помощ, а 8 500 са получили направление за такава. Хората, които имат право на социална помощ и придобивки, са около 80 000.В момента 24 000 ползват личен и социален асистент, като те имат право да получат лична помощ и по новия закон, ако подадат молба.

„За да няма двойно финансиране, този, който получава добавка за лична помощ в размер на около сто лева, трябва сами да прецени дали да се лиши от тези 100 лв., за да има личен асистент. Хората сами могат да избират кой да им е личен асистент - както роднини, така и такива, които се занимават професионално с такъв тип помощ, като е възможно да бъдат наети и работещи пенсионери”, посочи Петков.

Срокът да се наемат на работа хора с увреждания изтича на 13 август и съветът на социалния министър е работодателите да се възползват максимално от това.