Атентаторът Брентън Тарант, който стреля в две джамии в Нова Зеландия, е носел камера на главата си и е излъчвал на живо в интернет действията си. На мястото до шофьора се виждат оръжия. На видеото, което се разпространява, се чува, че в колата звучи сръбска музика.
 
Става въпрос за пропагандната песен "Бог е сърбин, и Той ще ни запази" или още "Силна Сърбия". Тя е хит на сръбските националисти от времето на войните в бивша Югославия и се изпълнява от трима военни от сръбските паравоенни формирования в Босна.
 
"От Крайна тръгнаха вълците, пазете се усташи и турци", чува се третият куплет, който Тарант слуша в колата си.


 
Преди това в песента на сръбските военни хърватите са наречени „усташи" и се възхвалява „Караджич води своите сърби".
 
Във видеото се вижда как атентаторът Брентън стига до едната джамия, взима оръжието си, влиза и започва да стреля. След малко се връща до колата си, сменя оръжията и отново тръгва към джамията. Малко по-късно във видеото се вижда как мъжът стреля по спряла кола и друга сграда.
 
Докато презарежда пък, Брентън се нахъсва с маршова музика и с песента на Артър Браун от 1968 г. - Fire.
 
Тарант около врата е носил и нацисткия символ "Черно слънце". Върху пълнителите има надписи за сръбския княз Стефан Лазар, който загива при битката с османците на Косово поле през 1389 г. Има и надпис за битката при Виена от 1683 година, когато градът е под османска обсада.
 
Както съобщихме, надписи по пълнителите се отнасят и за исторически събития, свързани с България.