Родители на деца от Сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“ и техни привърженици излизат на протест пред Министерство на здравеопазването, съобщава БНР.

Те настояват за трайно решаване на проблема с осигуряването на лекарства, които не са разрешени у нас.

Вчера на среща със здравните власти от сдружението получиха уверения, че до месец ще бъдат изпълнени техните искания - за съкратени срокове за получаване на решение, както и за това болниците да имат на склад най-често използваните медикаменти за химиотерапията на децата.

„Говорим за промени в Наредба 10 за неразрешените лекарства и Наредба 2 за процедурите по отпускане на лекарства за лечение. С промените в тези наредби ще бъде облекчена процедурата по отпускане на неразрешените лекарства - родителите няма да имат ангажименти с каквито и да е документи“, разясни Маргарита Борисова от Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“.

„Ние ще подаваме пакетна информация. След това, когато на всяко едно дете привърши т.нар. клинична пътека, то ще се отчита за всяко дете по отделно. Ще има минимум документи, които непременно трябва да бъдат осигурени.  Считаме, че тези документи ще бъдат минимално на брой“, добави професор Добрин Константинов от болница „Царица Йоанна“.