От близо седмица жителите на крайните квартали се будят от остра неприятна миризма. Историята се повтаря всяко лято.

От близо седмица  вечерните разходки на Димитър Димитров с детето му са истинско изпитание за обонянието и волята. Защото над Разград започва да се усеща остра миризма на оборска тор, съобщава Нова.

„Децата идват да си играят тук. Но има неприятна миризма, предполагам от земеделците в района, които торят, предполагам с биологична тор”, коментира Димитър Димитров, жител на Разград.

В най-близките до областния град села – Ясеновец и Мортагоново, миризмата е още по-остра и отблъскваща.

„Затваряме прозорци, врати, всичко, за да не влиза лошата миризма”, разказва Халиме Мюлеимова, жител на с. Мортагоново.

„Докато спях, прозорецът беше отворен и усещах миризмата”, разказва Мелиха, жител на с. Мортагоново.

Нергин Аптиев от години работи в чужбина. У дома се прибира само за лятото. Колкото да ремонтира родния дом.

„Обичаме си държавата, да си кажем истината. Но все пак, като си дойдем тук, искаме спокойствие и малко чист въздух. Затова си идвам А като започне да се замирисва, то наистина завладява цялото село. И може би селото е на ниско и затова тук на ниско, се усеща повече”, коментира Нергин Аптиев.

В съседното село Ясеновец, местните имат обяснение откъде идва  миризмата.

„На три километра имаме една стара жп.гара. Тя вече не се ползва. Там се складира тор. Имаме така 2-3 пункта, самата процедура не се извършва както трябва”, коментира Серафим Стоилов – жител на с. Ясеновец.

На посоченото място, екипът ни открива огромна камара птичи тор. Без никой да знае чия е. Биологичният отпадък е струпан върху синора между нивите, на края на разбит път.

А на по-малко от 2 километра от нея е домът на Невзат Узунов. Изселил се в Истанбул през 80-те години на миналия век, цял живот работил като агроном  и в родния Ясеновец се прибира веднъж годишно.