Преди седмица България разбра за един баща, който не може да помогне на болната си дъщеричка. Елисавета е едва на годинка и е диагностицирана с рядко заболяване. Откриването на болестта обаче било много трудно и бавно. Семейството преминало през грешна диагноза и нерви, докато се разбере от какво всъщност страда момиченцето. 

Заболяването било открито, но твърде късно. Оказало се, че за малката Елисавета няма спасение. Затова нейният баща решава да помогне на други деца. 
Мъжът стартира кампания, с която да събере пари за нова апаратура, която да дари на пловдивската болница “Св. Георги”. Само за седмица добри хора не само откликнаха на молбата му, но и надхвърлиха и най-смелите му представи. 
Събрана е голямата сума от 19 651 лв, което е с 1000 лв повече от необходимото. Даренията са от фирми и частни лица. 

Очаква се до два месеца апаратурата да бъде закупена и доставена в УМБАЛ „Св. Георги”.

„Това е апаратура за регистриране на състояния, които се появяват изведнъж, бързо изчезват и обикновено лекарите съдят по разказа на очевидци. Целта на апаратурата е да регистрира такова заболяване – правят се записи до 72 часа, може и повече. Понякога това са състояния, застрашаващи живота, други са тежки и инавилидизиращи”, коментира пред bTV проф. д-р Иван Иванов, шеф на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ „Св. Георги“.

В момента с такава апаратура разполага единствено столичната болница “Св. Иван Рилски”, което изправя пред доста голямо предизвикателство семействата в България. Много от тях дори пътуват до Турция. Има и доста сериозен проблем с финансирането на тези изследвания от НЗОК.