Angry Birds (Ядосани птици) е видеоигра, създадена от финландска компания. За първи път излиза на пазара през декември 2009 г. като приложение за смартфон. Малко след това се създава и версия за компютър.

Играта е организирана на нива. На всяко ниво, играчът използва прашка, с която изстрелва птици по прасета, намиращи се в различни укрепления и постройки. Целта на играча е да унищожи всички прасета с дадения за нивото брой птици. От създаването си до сега, общият брой сваляния на Angry Birds за всички платформи надминава 500 милиона. Има ли ядосани птици в истинския живот?

Всеки от нас е използвал термина "птичи мозък", когато иска да каже на някой, че е глуповат. Словосъчетанието е измислено, тъй като мозъкът на птиците е с изключително малки размери спрямо нашия. Този термин обаче изобщо не приляга на пернатите пакостници, защото те са гении, когато става въпрос за досаждане на хората.

Забавна галерия от птици бунтовници заля интернет пространството в последните дни. На снимките ядосаните пернати показват, че не са доволни от нещо, заради което са способни да ядосат хората. Естествено, чайките присъстват силно в списъка, но там има също пеликани, гъски… Снимките, които показват най-лошото от поведението на птиците, варират от класическото – нацкъвано върху коли, до много по-учудващи случаи, в които чайка краде човешко чене.

За какво ѝ е, не е ясно. Може би просто се е ядосала на притежателя му. Една от птиците дори си е направила гнездо върху устройство, което се предполага, че гони птиците. Вижте как изглеждат ядосаните птици в галерията ни!