10,5 млн. лв. са щетите за Би Ти Ви, Нова телевизия и HBO от пиратско разпространение на програмите им в 5 кабелни оператора само за 2 месеца, съобщи в петък говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 700 хиляди абонати на кабеларките са в сивия сектор. Таксите, които са плащали, не са отчитани и не са плащани данъци за тях. Така освен големите телевизии е ощетен и държавният бюджет.

В четвъртък разследващите провериха 5 кабелни оператора, които покриват голяма част от Южна България. Делата са за престъпления

против интелектуалната

собственост и укриване на

данъци в особено

големи размери

Операцията, в която участваха и ГДБОП, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и НАП, беше в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница.

“Преди повече от два месеца в прокуратурата и ГДБОП постъпиха сигнали от няколко национални и чуждестранни телевизии, че в България се разпространяват телевизионни програми без разрешението на носителите на авторското право”, обясни Арнаудова. Проверката на ГДБОП показала, че проблемът засяга и много други медии - над 60 телевизионни програми.

Прокурорите направили анализ на старите разследвания и на съдебната практика, за да им стане ясно къде са допускани грешки, за да не ги повторят. Освен това, за да се обхванат всички аспекти на престъпленията – а не само нарушаването на авторските права - от обвинението потърсили за съдействие КРС и данъчните.

“КРС разполага с добра техника и незабавно установява коя кабелна телевизия какви програми излъчва в ефир и дали е дадено разрешение за разпространяването им”, посочи Арнаудова.

Тя подчерта, че след “скритата” работа разследващите пристъпили към претърсване и изземване в помещенията с техниката и касите, в които се събирали парите от абонатите.

Началникът на отдел “Киберпрестъпления” в ГДБОП Явор Колев обясни, че два от уличените оператори излъчвали незаконно телевизия през мобилни приложения, заради което колегите му иззели сървъри за интернет телевизия.

Един от кабелните оператори в Сандански официално обявил пред КРС, че има 1388 потребители, а действителните абонати били 12 620.

“Оперативната информация беше потвърдена с годни доказателства, но установихме техника и устройства, които позволяват разпространение без авторски права и пари, които не са декларирани”, каза Арнаудова.

Тя припомни, че до 2018 г. България беше в т.нар. списък с пиратски държави на САЩ, в които защитата на интелектуалната собственост се неглижира. “Притеснява ме, че ако не продължим с ефективните мерки срещу този вид престъпления, е възможно пак да бъдем включени в този списък. Това пряко влияе върху всички останали процедури, свързани дори с облекчаване на визовия режим”, коментира темата и вътрешният министър Младен Маринов.

“През годините сме срещали затруднения за доказване и убеждаване на обществото, че престъпленията срещу интелектуалната собственост са сериозни. Санкциите за тези престъпления няколко пъти са завишавани”, заяви Арнаудова.

Явор Колев увери, че целта на акцията не е да се унищожи нечий бизнес.

Над 30 нарушения за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства разкрили данъчните. Тези обекти ще бъдат запечатани. Компютърен специалист пък е затруднил разследващите,

като изключвал връзката

между касовия апарат и

НАП при проверка

Той бил задържан за 24 часа и ще бъде обвинен.

Запечатаната на 13 юни кабелна телевизия RN в Бургас в петък отново излъчваше. Нейният собственик Георги Стоянов потвърди пред “24 часа”, че е започнало възстановяване на програмите.

“Вчера бе спряно абсолютно всичко и в момента го възстановяваме. Потребителите вече получават сигнал, интернетът не е спирал. Предоставили сме копие на договорите за авторски права за излъчване. Щетите, които ни нанесоха, са значителни. Проверките продължават, чакаме експертиза на иззетата техника”, каза Стоянов.

Хиляди частни абонати, банки, училища и др. институции останаха без интернет и телевизия след акцията на ГДБОП срещу кабелните оператори в Югозапада. “При акцията бе демонтирана и отнесена в неизвестна посока цялата ни техника, без която няма как да осъществяваме дейността си. Нашата фирма е на пазара на далекосъобщителни услуги вече 25 г. и винаги стриктно е спазвала всички законови изисквания”, казаха от фирма “Кабел Сат Запад”.

След технически и данъчни експертизи прокуратурата ще повдигне и обвинения.