Климатичните промени ще изправят животните пред нови предизвикателства. Едни видове животни могат да влязат в конкуренция с други, сочи ново изследване, цитирано от ЮПИ.

За да оцелеят в новата среда, организмите ще имат няколко опции пред себе си - да се адаптират, да мигрират или… и двете. Според учените от Националната академия на науките на САЩ, които са и автори на изследването, много експерти са пренебрегнали негативите, които тези опции може би носят.

Компютърни модели, създадени от учени от университета на Британска Колумбия и университета в Монпелие показват, че миграцията и адаптацията могат да дадат тласък на биоразнообразието, но е много възможно това да породи конфликт.

Когато животни се преместват другаде и се приспособяват към новата си среда, по-бързо еволюиращите видове могат да попречат на миграцията на онези, които се адаптират по-бавно и с това да предизвикат тяхното изчезване, твърдят учените.

"Получените резултати хвърлят светлина върху необходимостта да се държи едновременно сметка за екологичните и еволюционните процеси, защото в противен случай рискуваме да не преценим правилно как глобалните климатични промени ще повлияят върху биоразнообразието", отбелязват още от Националната академия.

Добрата новина е, че последствията могат да бъдат смекчени.

"Конфликтът между преместването и приспособяването се редуцира, когато темповете на преместването са високи. Това разкрива значението на поддържането на "коридори" между отделни хабитати”, заяви експертът Патрик Томпсън от университета на Британска Колумбия.

Освен че предотвратяват фрагментация в бъдеще, тези "коридори" допринасят за свързване на отделни части на хабитата. Скорошно проучване установи, че "коридори" между отделни части на борова гора в Южна Каролина са допринесли за увеличаване на биоразнообразието.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".