Медицински университет – Пловдив за десета година ще бъде част от Европейската Нощ на учените - мега събитие, което по традиция се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. За първи път то ще се проведе в електронна среда.

Фокус на събитията от Нощта тази година е темата за растителното здраве, опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората. МУ – Пловдив ще предложи практически експерименти, интересни демонстрации, красиви изложби, информативни лектории и развлекателни програми.

On-line панелът с програмата на Нощ на учените 2020 в Медицински университет – Пловдив ще бъде активен след 10:00 ч. на 27.11.2020 г. на сайта на МУ-Пловдив www.mu-plovdiv.bg/rn2020/, както във FB страницата и YouTube канала на Университета.

Програмата ще включва откриване на „Нощ на учените 2020“ в МУ – Пловдив с приветствие от Ректора на Университета проф. д-р Мариана Мурджева. Презентация „Нощ на учените в МУ – Пловдив – традицията, без която не можем“ – хронология на отбелязването на Нощ на учените в МУ – Пловдив, с представяне на незабравими моменти от интересни събития, състоящи се в университета за периода от 2010 до 2020 година.

Фотопрезентация „МУ – Пловдив – територия на наука и медицина преди и сега“ – паралел между минало и настояще, представящ емблематични локации на науката и медицината в МУ – Пловдив.

Отворени врати на Фармацевтичен факултет на МУ – Пловдив. Тематичен видеоклип „От растението до лекарството“, изложба „Хербарии с растения“, Фармацевтичната лаборатория – кът на чудеса или „Как да приготвим лекарствени форми?“ – в on-line демонстрация ще бъдат представени производството на съпътстващи приложни продукти, лекарствени форми, приготвени във Фармацевтичния факултет - таблетки с билкови екстракти и витамини, билкови торбички, розова и лавандулова вода и други.

Видеодемонстрация „Как да измерим косъм с лазер?“ – международно партньорство с Alvaro Diez – физик от Университета на Варшава. Забавна и полезна презентация на експеримент как да измерим дебелината на косъм у дома с подръчни материали – лед показалка и линия.

„Любимите растения“ – ботаническа изложба с художествени творби на студенти, преподаватели и служители на МУ – Пловдив.

Агар арт – „Светът на микроорганизмите в изкуството“. Агар арт е изкуството да създаваш рисунка с микроорганизми върху хранителни среди. Ще бъдат представени тазгодишните участници от МУ – Пловдив и наградени победителите – избор на публиката, на Катедрата по микробиология и имунология, както и на фирмата, дарител на консумативи за създаването на рисунките.

Пътешествие в Мини ботаническа градина с лечебни растения в МУ – Пловдив.

Нашият Алпинеум – живителната сила на природата.

Лектории в МУ-Пловдив: Българските лечебни растения – неразкритото съкровище – представя проф. д-р Петко Денев от Института по органична химия с център по фитохимия – БАН.

Храненето през Средновековието – между удоволствието, здравето и недоимъка – Представят културологът Петя Крушева и ас. Людмил Захариев – и двамата професионални рекреатори на средновековни традиции, бит и култура.

Музикално изпълнение на Петя Билбилева – студентка II курс, сп. Медицина.

On-line aнкета.

Томбола за регистрираните участници от МУ – Пловдив. Желаещите да се регистрират в панела от събития в рамките на Нощ на учените 2020 в МУ – Пловдив ще получат сертификат за участие в проекта и ще се включат в томбола с атрактивни награди.

„Нека се потопим в света на науката по невероятно завладяващ начин!”, призовават организаторите на събитието. Участието е по проект FRESHER в рамковата програма „Хоризонт 2020“ за наука и иновации на ЕС.