Уникално явление - ярък болид, летящ ниско над Земята в нощта на 29 срещу 30 януари, е заснето от уралския астроном Иля Янковски. Природният феномен беше толкова мощен, че можеше да се види в Тюменска, Курганска, Челябинска и Свердловска област. Наистина, само от тези, които страдат от безсъние, защото болидът можеше да се види около три часа сутринта.

В социалните мрежи потребителите активно се интересуват къде точно е отлетяло и се е разбило небесното тяло, за да намерят поне някакво парче от отломките. Търсят кадри и от видеорегистратори, защото за науката изучаването на толкова ярък болид е от голямо значение.

„Молба към всички с включени регистратори тази нощ: моля, прегледайте видеото в 3:13 ч. местно време, помогнете да определим местоположението! Качете видеото. Можете да станете помощник в изседването на този метеорит и с такава помощ няма да останете без внимание! Дори и да не видите директно падане, видеоклипът ви пак ще ни помогне. Може да има сенки, които понякога могат да бъдат проследени!

Според учените избухването може да възникне в момент, когато болидъта навлезе в атмосферата. Възможно е да се намерят фрагменти от небесното тяло, но районът, в който са паднали, е труднодостъпен (между магистралата и река Тавда). За да определят къде се намират отломките, учените молят хората да публикуват видеоклипове в интернет от други точки.

 
Снимка: Иля Янковски
Превод: Glas.bg