Историята на човечеството ще завърши с катастрофален край. Според австралийски учени през 2050 г. планетата Земя ще стане необитаема.

„Катастрофалните последици от климатичната криза и бездействието при преодоляването на тази криза водят нашата планета по опасен път, който може да завърши с бедствие“, написаха учените от Аналитичния център в Мелбърн в доклада си пред Националния център за възстановяване на климата.

Хората са най-опасните хищници

В предговора към доклада адмиралът на австралийския флот Крис Бари посочва: „Глобалното затопляне е най-голямата заплаха за човешкия живот на планетата след ядрена война. В момента 7,5 милиарда души са най-опасните хищни видове на Земята. Ако населението на света нарасне до 10 милиарда души, това ще доведе до фатални последици."

Прогноза за 2020-2030 година

Страните не признават, че Парижкото споразумение за климата не е достатъчно, за да спре глобалното затопляне. Съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата ще се увеличи до 437 ppm. Температурата на Земята ще се увеличи с 1.6 °C.

Прогноза за 2030 - 2050 година

Изгорелите емисии ще достигнат пик. Температурата на Земята ще се повиши още 3 °C. Ледниците в Гренландия и Западна Антарктида почти ще се стопят. Планетата е на опасен път към бедствие, което вече няма как да бъде предотвратено.

·         55% от населението на света ще страда от непоносима топлина, което ще увеличи смъртността.

·         Северна и Централна Америка ще страдат от екстремни метеорологични събития, като горски пожари и суша. В Азия всички реки ще пресъхнат.

·         В Африка се очаква голям скок на температурата. Топлината и липсата на вода и храна ще увеличат смъртността на континенталната част.

·         Ефектите от глада, високата смъртност и миграцията ще имат голямо влияние върху световната сигурност. Мащабът на проблемите, свързани с това, е огромен - огнищата на опасни заболявания и въоръжените конфликти за ресурси ще станат нещо обичайно.

·         Има голяма вероятност човечеството да изчезне.

Снимка: stern.de

Превод: Glas.bg