Учени потвърдиха какво е довело до изчезването на динозаврите и други животни, а именно - астероидът, ударил Земята преди 66 милиона години.

Проучването отхвърля конкурентната хипотеза, която приписва гибелта на древните създания на вулканични изригвания в южната част на Индия.

Според настоящото изследване, публикувано в сп. "Сайънс", най-малко половината от мощната вулканична дейност в района на Декан в Индия, заедно с последвалото освобождаване на газове, се е случила много преди масовото изчезване.

За целите на изследването международен екип е проучил дълбоководни сондажни образци от северната и южната части на Атлантическия океан и Тихия океан, фокусирайки се върху граничен период между креда и палеоген преди 66 милиона години. Около 75 на сто от всички видове, налични на Земята по това време, са изчезнали.

Изследователите са анализирали и температурни промени, фосилни находки и модели на въглеродния цикъл.

Астероидният удар върху мексиканския полуостров Юкатан все още може да се забележи под формата на кратер с диаметър почти 200 километра. Според специалистите събитието е могло да доведе до цунами и пожари и да допринесе за отделянето на големи количества сяра, пише "Дарик".


Специалистите смятат, че е възможно вулканична дейност след масовото измиране да е повлияла на начина, по който животът се е формирал впоследствие.