Учени от Медицинския колеж в Олбани в Съединените щати са открили определен тип имунни клетки, които се натрупват в застаряващия мозък и чието активиране може да улесни намаляването на познавателните способности на органа. Резултатите от научната работа са публикувани на уебсайта на списанието "Journal of Experimental Medicine".

Отбелязва се, че вродените лимфоидни клетки от втора група (ILC2s) могат да помогнат на лекарите да се борят със стареенето на мозъка. Тези клетки са разположени в определени тъкани на тялото и участват в регенеративни процеси, но според учените, разпространението им в централната нервна система не са били известни по-рано.

В хода на изследването авторите са изследвали мозъка при млади и стари мишки и установили, че ILC2s се натрупват с възрастта в съдовия сплит, който произвежда цереброспинална течност. Той се намира до хипокампуса, който играе ключова роля в когнитивните процеси, пише БГНЕС.

Оказа се, че при стари гризачи броят на ILC2 в съдовия сплит е пет пъти по-голям, отколкото при младите им роднини. Голям брой клетки от ILC2s са открити в тази област на мозъка и при възрастни хора.

При старите мишки клетките на ILC2s са били в “спящо състояние”, но учените са успели да ги активират, използвайки веществото IL-33, след което клетките започнали да произвеждат протеини, които стимулират образуването на неврони и удължават живота им. В резултат на това резултатите от когнитивните тестове при възрастните гризачи се подобрили значително.

По-рано изследователи от Медицинския университет в Харвард откриха, че метаболитният синдром, който се характеризира с отклонения като затлъстяване, хипертония, висока кръвна захар и холестерол, може да доведе до преждевременно стареене на мозъка при хора на средна възраст.