Потенциално опасният астероид 2011 ES4 с с диаметър 22 до 49 метра дължина ще премине пасно близо до Земята на 1 септември – на разстояние три пъти по-малко от отдалечеността на Луната от нашата планета, съобщава уебсайтът на Центъра за изследване на близкоземни космически обекти (CNEOS) на НАСА.

Според космическата агенция на САЩ 2011 ES4 ще се приближи до Земята на около 120 000 километра (за сравнение Луната се намира на 384 000 километра от Земята). Скоростта му се изчислява от учените на 8,16 километра в секунда.

2011 ES4 ще остане невидим за повечето хора, съобщи Дмитрий Вибе - ръководител на катедрата по физика и еволюция на звездите в Института по астрономия на Руската академия на науките, предаде ТАСС.

"Астероидът е малък и неясен. В небето няма да се вижда", съобщи още ученият.

Астрономът обясни, че потенциалната опасност от астероида идва от факта, че той ще прелети опасно близо до Земята.

"Нищо не можем да направим, освен да го наблюдаваме и да следим траекторията му", заключи Вибе.

Според изчисленията шансът астероид да влезе в земната атмосфера е само един на 240 (0,41 процента).

2011 ES4  е открит на 2 март 2011 г. Принадлежи към групата на "Аполоните", тоест астероиди, чиито космически полет пресича земната орбита.

Към днешна дата астрономите са открили в околоземното космическо пространство, тоест в рамките на 0,05 астрономически единици или 7 милиона км, около 8 хиляди астероида, чийто размер надвишава 140 м.

Според експерти на НАСА такива небесни тела са класифицирани като потенциално опасни. Общият брой на големите астероиди в околоземното пространство може да достигне 25 хиляди.