Човешкото тяло продължава да изумява учените по света. Последното доказателство идва от Нидерландския институт по ракови заболявания, където група лекари съвсем случайно откри в главата на пациент, диагностициран с рак на простата, скрита двойка слюнчени жлези.

Случайното откритие бе направено след обстойно сканиране на цялото тяло на пациент със скенер PSMA PET/CT от най-ново поколение, съобщиха световните агенции, цитирани от novini.bg.

Доколкото ни беше известно, единствените слюнчени или лигавични жлези в назофаринкса са наистина микроскопични и равномерно разпределени по лигавицата. Така че можете да си представите нашата изненада, когато намерихме новите, обясни онкологът Воутер Вогел и добави, че хората разполагат с три комплекта големи слюнчени жлези, но не и на мястото, на което бяха открити последните.

Екипът, направил сензационното откритие, споделя, че оттук нататък трябва да се избягва лъчелечение на пациенти с рак в тази зона, тъй като слюнчените жлези са силно податливи на увреждане от терапията, така че резултатът може да бъде от полза и за онкологията в бъдеще.

Снимка: Нидерландски институт по ракови заболявания