България успя да реши сложна 50-годишна научна загадка!

Откритието на нашенеца Александър Стойчев ще помогне за създаването на нови цифрови приложения.

Сложният алгоритъм за цифрова обработка на сигнали се нарича бързото преобразуване на Фурие (FFT) и е публикуван през далечната 1965 г. В продължение на половин век никой не успява да намери алгоритъма за обратната операция.

"Ние успяхме да направим обратно преобразуване, наречено chip-z, искам да отбележа, че има 4 вида алгоритми, публикувани пред 1965 г и 1969 г. Стори ми се интересно, че няма обратно решение за този алгоритъм над 50 г.", сподели пред "България Днес" Стойчев.

Научният подвиг е дело на нашенеца, който е доцент по електронно и компютърно инженерство в Държавния университет на Айова, заедно с неговия докторант Владимир Сухой.

Двамата прекарват 3 години в търсене на нов алгоритъм, който да извършва обратната операция на бързото преобразуване на Фурие.

Благодарение на него милиарди хора по целия свят могат да гледат и слушат аудио и видео съдържание, предавано по интернет.
Откритието на българина и руснака е представено в редица научни издания отвъд океана.

В своята статия те оценяват модификациите, които подобряват неговата числена стабилност за подмножество от пространството на параметрите.

Най-просто казано, новият алгоритъм може да подобри работата на вече съществуващи приложения или да допринесе за създаването на нови.