Неотдавнашното откриване на органични съединения тиофени на Марс може да свидетелства за наличие на живот там в миналото. До това заключение стигнаха астробиолози от Вашингтонския университет в САЩ.

Учените посочили няколко възможни биологични пътя за формиране на тиофени. Тези пътища са по-вероятни от абиотичните. Възможните небиологични фактори включват сблъсъци с метеорите и термохимично възстановяване на сулфати при температура 120 градуса Целзий.

В съответствие с "биологичния" сценарий тиофени са възникнали в резултат на дейността на микроорганизми, които са живели преди 3 милиарда години, когато климатът на Марс бил по-топъл и по-влажен.

Микроби са участвали във възстановяването на сулфати. За да се потвърди тази хипотеза, специалистите предлагат да се анализират изотопи на сярата и въглерода в проби от грунта, които ще събере новият марсоход, пише "Дарик". Живите организми променят съотношението на изотопите в произвежданите от тях съединения, а това може да послужи като маркер на биологичната активност в миналото.

На Земята молекули тиофен се съдържат във въглищата, суровия петрол, трюфелите.