Интересно откритие направиха френски и австралийски геолози. Те са проучили състава на скалите на островите в южната част на Индийския океан и са установили, че там се случва формиране на нов континент. Резултатите от проучването са публикувани в американското списание Terra Nova.

Смята се, че континенталната кора расте на границите на континентите и океаните, в така наречените субдукционни зони, където океанските литосферни плочи потъват в мантията, под континента. Когато те се разтопят и смесят с основния материал на континенталните плочи, се образува гранитна магма, която, нарастваща, образува горния, „гранитен“ слой на континентите.

От геоложка гледна точка именно този външен слой отличава континентите от океаните: сравнително тънката океанска кора се състои главно от базалти, образувани в резултат на топене на материала на мантията, докато континенталната кора е по-дебела и има гранитен състав.

Резултатите от проучване, проведено от учени на островите на архипелага Кергелен, разположени в Индийския океан близо до Антарктида, показват, че гранитната магма, а оттам и континенталната кора, може да се образува не само в зоните на субдукция, но и директно в центъра на океаните. Авторите предполагат, че така се раждат нови континенти.

Откриха нов континент, зараждащ се в Индийския океан

Островите на архипелага всъщност са върховете на вулкани, извисяващи се над водата, пробиващи океанската кора на платото Кергелен. Потоци базалти, изляти от тези вулкани, образували острови. Наред с традиционните за океаните базалти обаче, има едно проникване (магматично въвеждане) на скали от гранитното семейство, които са с по-кисел състав - сиенити, които се срещат само на континентите. Поради това проникване, кората в района на Кергелен е необичайно дебела, както на континентите, пише "Факти.бг".

Датирането на слоевете показа, че общото време за образуване на сиенитно проникване обхваща приблизително 3,7 милиона години - от 11,6 до 7,9 милиона години. Авторите формулират хипотезата, че сиенитният масив на остров Кергелен всъщност е „ембрионът на континента“, който след милиони години ще се превърне в пълноправен континент.

В статията те подчертават, че за окончателното заключение е необходимо да се проучи подробно химичният състав на сиенитите, за да се разбере произхода на неговата магма и да се възстанови историята на нейната еволюция. Масивът South Ralle du Baty е единственият известен пример за проникване на киселини, разположен в центъра на океанската литосферна плоча.