Търсенето на доказателства за съществуването на живот на Марс - независимо дали става дума за останките на отдавна загинали създания или живи същества, които умело се крият от нас - започва да завладява умовете на все повече хора. Дори от НАСА обявиха, че това ще е една от целите на следващите мисии до червената планета.

Според един учен обаче, може би ние вече сме намерили живот на Марс и това не са миниатюрни микроби, а силни и мощни гигантски насекоми.

Ентомологът Уилям Ромосер от Университета в Охайо е прекарал години, преглеждайки публично публикувани снимки, направени от марсоходите Спирит, Опортюнити и Кюриосити. На много от тях той е забелязал структури, които приличат много на насекоми - вкаменени и живи.

Но откритията му не спират до тук, защото според него на Марс живеят и същества, подобни на земните змии.

Според него този доказателствен материал е добро оправдание за по-нататъшно разследване, проучване и търсене на живот на Марс.

Ромосер представи своите открития, които не са подложени на проверка, на годишната среща на Ентомологичното общество на Америка в Сейнт Луис.

"На Марс е имало и все още съществува живот", твърди Ромосер.

„Има видимо разнообразие от марсиански насекоми, които показват много сходни характеристики, с тези на земните насекоми. Те имат крила, които могат да свиват и прибират, пълзят, ходят и летят доста пъргаво и имат сложно устроени крака", заявява в изявлението си ентомологът, пише "Факти.бг".

Откриха насекоми на Марс (ВИДЕО)

“Снимките от марсоходите - по-специално тези на Curiosity, който е единственият все още активен роувър, след като Opportunity срещна тъжната си съдба под формата на колосална пясъчна буря миналата година - са публично достъпни и в тях се намират всички доказателства от повърхността на Марс", заявява още Ромеро.